Lucrările agricole de toamnă se vor efectua, în general normal, în aproape toată țara, iar aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, reiese din prognoza de specialitate a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 27 octombrie.

Potrivit specialiștilor, în intervalul de prognoză analizat, pe areale agricole extinse din Moldova, local în sudul, sud-vestul și centrul Transilvaniei, centrul și estul Dobrogei, izolat în nord-vestul și vestul Banatului, vestul și sud-vestul Crișanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (seceta pedologică moderată, puternică și izolat extremă).

La modul general, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării.

În privința stării de vegetație a culturilor agricole, prognoza agrometeo relevă faptul că, la culturile de toamnă, procesele vegetative vor evolua normal în majoritatea regiunilor agricole ale țării, iar pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura mai intens.

În funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată, cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%) și apariția frunzei a treia (10-60%).

Rapița își va continua răsărirea (30-100%), cele mai avansate în vegetație fiind culturile din jumătatea de sud a țării aflate la înfrunzire (4-7 frunze).

În aproape toată țara, la sfecla de zahăr aflată la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare, în timp ce pomii fructiferi și vița-de-vie vor înregistra maturarea lemnului/coardelor, precum și căderea fiziologică a frunzelor. Totodată, la varietățile târzii va fi posibilă definitivarea lucrărilor de recoltare.

Ca urmare, lucrările agricole de toamnă se vor efectua, în general normal, în aproape toată țara.

Din punct de vedere meteorologic, în această perioadă, va predomina o vreme, în general, mai caldă decât în mod normal, la nivelul întregii țări.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5 și 20 de grade Celsius, mai ridicată cu până la 9 grade Celsius, în raport cu mediile climatologice, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodată, temperatura medie diurna a solului la adâncimile de 5 și 10 cm va oscila între 7 și 21 de grade Celsius, limite favorabile parcurgerii fazelor incipiente de vegetație la speciile de toamnă semănate în perioada optimă.

În plus, sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*