Patru ani de la trecerea în neființă a regretatului Tache Ionescu
Prof. Tache Ionescu ar fi împlinit 69 de ani pe 15 iulie.
Născut la Călăraşi la 15 iulie 1941, cel ce avea să devină în timp un exponent al fotbalului călărăşean, a avut o copilărie asemeni multora, iubind sportul, în special fotbalul, dar şi celelalte discipline sportive - gimnastica, înotul, handbalul. Poate că, spre deosebire de alţii, a avut mai mult de suferit din cauza prigoanei declanşate de fostul regim împotriva acelora care nu erau de acord cu principiul “cine nu e cu noi, e împotriva noastră”, tatăl său având de suferit în dese rânduri.
Personal, am avut totdeauna simţământul că fiecare trebuie să trăiască ceea ce simte şi nimeni, nicodată nu-i poate - şi nu-i va putea impune - un anumit mod de viaţă. Şi tot la fel de adevărat este că, faţă de ceea ce facem noi azi, faţă de concepţiile şi trăirile noastre politice şi sociale, nu are nimeni, niciodată, dreptul de a trage la răspundere urmaşii noştri. Tică - aşa îi spuneau prietenii, şi a avut foarte, foarte mulţi - a răzbătut în viaţă cu mare greutate. A urmat Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, a ieşi profesor de sport, dar marea lui pasiune a fost totdeauna fotbalul.
Fire blajină, cumpătată, dar foarte sociabilă, Tică a fost omul în jurul căruia fotbalul călărăşean, iniţial la nivel de echipe de club, apoi la nivel de judeţ a avut numai de câştigat.
Toată experienţa şi priceperea a pus-o în slujba fotbalului pe care l-a iubit şi nu l-a trădat niciodată, nici ca jucător, nici ca antrenor, nici ca organizator al competiţiilor la nivel de municipiu sau judeţ.
A înfiinţat şi a coor-donat campionatul jude-ţean de fotbal, la nivelul categoriilor “Onoare” şi
“Promoţie”, perioadă în care peste 70 de localităţi din judeţ jucau cu echipe în cele două categorii.
În anul 1991 apus bazele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Călăraşi, aso- ciaţie care s-a constituit la data de 27 mai în prezenţa a 45 delegaţi ai echipelor de fotbal din judeţ, arbitri, foşti jucători, condu- cători, a domnului Marin Petrescu ca reprezentant al F.R.F. Şi al M. T. S. Preşedinte de onoare a fost ales Ion Comşa , preşedinte executiv Tache Ionescu, iar din biroul executiv mai făceau parte: ec.Petre Paraschiv (vicepre- şedinte), George Voicu (se- cretar), ec. Georgeta Arghi- riadis (trezorier), prof. Iulian Gheorghe, col (r) Ştefan Grosu, prof. Bratu Cataroş, Vasile Chirea, Ştefan Ciobanu, Gheorghe Drăgan, Nicolae Bică - toţi membri. Cenzorii noii asociaţii de fotbal au fost: Constantin Sima, Ion Oprea şi A. Gherghevici.
Ani şi ani de zile, fotbalul judeţean a trăit organizarea regulamentară şi totodată flexibilă, pe înţe- lesul tuturor, fiind o plăcere ca să urmăreşti un meci la Lehliu, Budeşti, Pietroiu, Podul Pitarului, Gălbinaşi şi oriunde in judeţ. Şi atunci erau ambiţii - poate mai mari ca cele de astăzi, şi atunci erau tendinţe de a “dribla” regulamentele, dar totdeauna cel ce era judecat pentru fapte contrare bunului mers, pleca convins că a greşit, Tică ştiind să caute şi găsească coarda sensibilă a fiecăruia. Bun organizator, a găzduit în repetate rânduri turneele finale ale “Memorialului Gheorghe Ola”, a organizat turnee la sală în perioada de întrerupere a cam-pionatului regulat, a organizat o competiţie debit de atractivă - campionatul municipal de fotbal, zilnic fiind la stadion mii de spectatori, dar dincolo de orice, a fost o reală şcoală pentru arbitrii tineri.
Niciodată, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al A.J.F. Călăraşi nu s-a pus problema unei contracandidaturi, niciodată nimeni nu a discutat că “Nea Tică trebuie schimbat, nea Tică a greşit, nea Tică nu mai poate …” A fost permanent alături de Dunărea Călăraşi, ca profesor şi antrenor de copii şi juniori, mulţi dintre cei care au îmbrăcat , mai târziu, tricourile echipei noastre, datorându-i lui Tache Ionescu “abecedarul” fotbalului. Antrenor la juniorii C.S.S. Călăraşi a selectat, pregătit şi a oferit fotbalului călărăşean peste 50 de talente, dintre care amintim numai câteva nume: N. Roibu, Marin Ştefan, Georgel Muşat, Stefan Constantin, Pânzaruc, Virgilică şi Tony Bogatu, portarul
Popa, nedelcu, Jernoiu, Marin Dorin, Pica, Nicolescu şi mulţi mulţi alţii.
În multe rânduri, atunci când situaţia critică a echipei municipiului o cerea, nu a ezitat să pună umărul la salvarea unor situaţii dificile. Adunarea generală din anul 2004 l-a reales - asemeni tuturor celelalte - pentru ultima dată în funcţia de preşedinte al A.J.F. Călăraşi. Deşi, nu ar mai fi dorit un nou mandat, a cedat la insistenţele unanime ale membrilor asociaţiei.
S-a stins din viaţă la 3 iulie 2006, peste 1000 de persoane conducându-l pe ultimul drum.
După decesului lui, s-a hotărât ca întrecerile fotbalistice din fazele judeţene ale Cupei României să se desfăşoare sub genericul “Memorialul Tache Ionescu”.
Bunul Dumnezeu să-l odihnească!